Zlatni cilj: Wayne Rooney za Bet365 Everton protiv Arsenala (2002)

Ako se možete sjetiti svijeta u kojemu je Wenger potpisivao igrače s izričitom ambicijom osvajanja lige, možda ćete moći zamisliti David Moyes sa svježim licem. U ožujku 2002. godine, kada je Wenger zatvorio svoj prvi naslov od 1998., u Goodison Parku počinje drugačija vrsta transformacije s imenovanjem njihovog visoko cijenjenog novog menadžera.Everton bi uživao u razdoblju izvanredne stabilnosti i nad-postignuća pod Glasgowom. Po dolasku Moyes je strastveno razgovarao o gradu Liverpoolu, o preseljenju na mjesto koje nije drugačije od bet365 njegovog domaćeg grada. “Pridružujem se ljudskom nogometnom klubu”, proglasio je tada 38-godišnjak. “Većina ljudi koje susrećete na ulici jesu obožavatelji Evertona.” I možda je vidio svoje korijene u tinejdžeru Wayneu Rooneyu, radničkom klincu koji će kasnije opisati kao “posljednji od klasičnih uličnih nogometaša”.

Moyes je sigurno vidio običan, nesputan talent.On kaže da je to zapravo bio očaravajući solo nastup protiv Leeds Uniteda dva tjedna nakon što je pobijedio Arsenal, koji ga je uistinu uvjerio da je Rooney ide upravo na sam vrh, kako bi to rekao Harry Redknapp, ali također ukazuje na raniji trenutak kada su on i njegovi treneri prvi su shvatili da su imali izuzetan igrač. U jednoj od Rooneyovih prvih treninga s najvišom stranom, naprijed je podigao loptu blizu boksa, odmaknuo od branitelja i prebacio ukusni čip u daleko kutu. “Cijelo je osoblje promatralo i bet365 vidjeli biste ih da svi pogledaju red na jedni druge”, prisjeća se Moyes. Svi su imali isti izgled na licu: Jeste li to vidjeli? Je li se to doista dogodilo? Svi su se okrenuli i pogledali. Nitko nije vikao: “Koji cilj!” Možda se svi pitaju je li doista mislio na to.Ali on je učinio. Od tog trenutka svi smo mislili: ‘Wow, kakav igrač. Kakav igrač imamo. ‘”Čuvanje poklopca na Facebook Twitter Pinterest David Moyes bio je oprezan s Wayne Rooney u prve sezone napadača, uglavnom ga koristi od klupa. Fotografija: Tom Jenkins za Guardian

Na dan početka sezone 2002-03 Everton je bio domaćin Tottenham, a Moyes je odlučio dati Rooneyu svoj debi od samog početka. Za većinu je to bio prvi uvid u njih. Udaljeni obožavatelji dali su mu dosta štapova, pjevajući: “Tko je ya?” Kad god je zdepasti tinejdžer dotaknuo loptu (To je napravio ocjenu.) Rooney je u svojoj prvoj knjizi napisao: “Oni to više ne pjevaju. zlostavljati i zlostavljati i ubiti me umjesto toga.To je smiješno. “) Moyes je zadržao svoje čudotvorce iz središta pažnje u sljedećim tjednima, koristeći se Rooney uglavnom kao zamjena. Dolazio bi s 20 ili 30 minuta da ode, dobro odigrati s pomoćom tu i tamo, kao i čudnu žutu kartu za pribavljanje bet365 mesa ili vrijeđanje dužnosnika – barem je Moyes znao da nije sramežljiva. Zatim, 1. listopada, Everton je odigrao Wrexham u Kupu lige. Rooney je skočio na klupu i osvojio dvaput kroz vratnice noge u 3-0 pobjedi postati tada najmlađi strijelac u povijesti Evertona. Rooney je stigao i Moyes nije mogao više zadržati poklopac. Dva i pol tjedna kasnije, Arsenal je Bet365 bonusi došao u Goodison. Prvaci su bili na vrhu stola nakon sedam pobjeda i dvije crte i nisu pobijedili u 30 ligaških utakmica.Ovo je sada bio veliki Wengerov tim u kojem je Freddie Ljungberg zazvonio oko Dennis Bergkamp, Thierry Henry vodio je liniju, a Patrick Vieira kretao se ispred obrambene obrane predvodio Campbell. Dan prije, međutim, katastrofalne za jednog igrača Arsenala. Engleska je igrala Makedoniju u kvalifikacijama Euro 2004 u St Mary’s, a nakon 11 minuta posjetitelji su osvojili kut. Artim Sakiri je donio đavolski inswinger s lijevom nogom. Otišao je ravno i čvrsto na šestoricu kutija, prije nego što se savio i vratio na vrh Davida Seamana, a zatim se spustio u njegovu mrežu. Gledajući unatrag, približio se nespremljivom, ali Seaman je ipak bio nagnut. Vjerojatno mu nije pomoglo da je nekoliko mjeseci ranije bio na kocki u sličnom bet365 modu tijekom tromjesečja Svjetskog kupa.Pritisak je dolazio teško i to bi bila njegova konačna međunarodna igra. Zbog nacionalne rasprave nad njegovim Engleskim mjestom, Seaman je došao u utakmicu Everton pod velikom pažnjom – unatoč Arsenalovom obliku – pa kad je skočio na Rano ugao Mark Pembridgea, mnoštvo Goodisona, obavijestio ga je o tome. Nekoliko trenutaka kasnije ušutjeli su. David Weir skliznuo je u vlastitu šesteroručnu kutiju, a Ljungberg je prvi reagirao na utor za praznu mrežu i davao Arsenalu sedmo minutu.

Everton je dobro reagirao i bio je na razini 15 nekoliko minuta kasnije, kada je pucao Lee Carsley i stupio na Tomasz Radzinski. Naprijed se udaljio od Pascala Cygana prije nego što je pobijedio Seamana da se izjednači, a ostao je do 1-1 pauze.Arsenal dominirao je drugom poluvremenom; Wenger je doveo Sylvain Wiltord koji je pogodio uspravno, a Henry i Ljungberg oboje su imali jasne bet365 ciljeve, ali su propustili cilj. Goodison je postao tjeskoban. Nakon 80 minuta, Moyes se okrenuo prema Rooneyu. Njegova prva akcija bila je uznemiravanje Campbella u odustajanju od lopte. Obožavatelji su bili podignuti njegovim entuzijazmom, ali Arsenal je još uvijek bio iznimka. Drugi je otišao, Wiltord je pucao preko šanka. Zatim, kada je sat zabilježio više od 90 minuta, Richard Wright udarao je škrgulju i Campbell je krenuo na polovicu.Kao što je lopta pala na Thomas Gravesen i on ga zakačen, nije bilo naznaka što će doći, da će Arsenalova nepremostiva linija biti završena u četiri tinejdžerske dodira nogometa. ‘Osnove njegove šanse…’ Facebook Twitter Pinterest Rooney vrti prema kao i Lauren i Arsenal. Fotografija: Shaun Botterill / Getty Images

“Rooney. Trenutak kontrole “, kaže Clive Tyldesley na komentaru dok naprijed baca loptu s neba na prvi dodir, 40 metara dalje. Svjesni Laurenovog povratka, povukao je loptu od golova i iskoristio svoj drugi dodir kako bi se kretao gotovo 360 stupnjeva natrag prema Arsenalovoj odbrambenoj obrani.

Kevin Campbell nikad ne dobiva dopis.Da je znao što je Rooney imao u bet365 glavi, Campbell bi vjerojatno stajao ruke na bokove spremne da se ispričaju kako se ne igraju u viši profesionalac. Umjesto toga, Campbell osjeća mogućnost i praska u lijevi kanal. Kao što je došao do jaza između Laurena i Sol Campbella, on pogleda preko desnog ramena – jedan brzo prolazi, a ja sam – da vidim kako je namjerno zaboravljen Rooney pokucao loptu nekoliko metara ispred sebe. Campbell ne može zadržati svoju vožnju i pobjeći, ali njegov je prsten spustio Arsenalovu obranu u ključno dvorište. Rooney ubrzava nakon trećeg dodirivanja i pogleda.Da bi dječak pucao odavde, protiv šampiona, to mora biti samopouzdanje, instinktivno sveobuhvatni val samopouzdanja, izgrađen od strane tih ciljeva Lige prvaka protiv Wrexhama i stotina ciljeva mladih; u parku, na ulicama i na zastor vrtića nasuprot njegovim roditeljskim kućama. Odjednom se usporava, a oči trenutačno prenesu na cilj. Sol Campbell i Lauren obojica shvate da će pokušati nešto ohrabruje. Kao što Rooney podiže lijevu ruku prema oblacima i zapečaćuje desnu nogu preko lopte, tako i Tyldesley, zvučeći kao smidgen izbačen izbliza od svega: “Fancies njegove šanse…!” Facebook Twitter Pinterest Thierry Henry čestita Rooney u kraj utakmice. Fotografija: Mike Egerton / Empics

Tehnika je izvrsna.Rooney sleti na obje noge i u kratkom trenutku kada lopta krene da se vrti oko Campbellove ispružene noge i stigne do poprečnog presjeka, on jednostavno gleda poput nas ostalih. Seaman baca lijevu ruku, ali Rooney je pronašao najsitniji hodnik izvjesnosti, centimetar iznad kapijeve rukavice.

Postoji nešto zajedničko zadovoljstvo ciljevima koji su pogodili donji dio trake. Možda je trenutak kada se sve sumnje naglašeno ugasi kad se šahtarski vratar osvrće, i dalje se nadaju da može napuhati loptu na sigurnost, samo da ga vidi kako proljeće u mrežu uz dodatni udar vlasti. Ciljevi sa šankom ne samo da prelaze granicu, oni sprintaju u endzone i plešu po cijelom planu. “Oh, sjajni cilj! Sjajan cilj! “, Vrišti Tyldesley dok se lopta sruši kući.Kao što Rooney sprints daleko ono što on mora misliti? Još nije prijavljen profesionalac, još uvijek na 75 funti tjedno, dječak koji je radno iskustvo šetnje u uredu, širenje poklopca sa USB sticka sa svojim zubima i davanje novog predstavljanja o tome kako povećati produktivnost za 40% , Možda razmišlja o tome kako najbolje proslaviti. Skočiti, udarati zrak, stojim i natapam sve? U konačnici on sve tri.

Na bočnoj strani Moyes daje skok, preskoči i skokovi svoje leđa u kavez. Premier liga ima novog najmlađeg strijelca, a on je to učinio protiv prvaka uz neumjerenost. “Sjeti se imena: Wayne Rooney!” 16-godišnjak koji je imao svoje izglede nastavio bi da taj savjet bude prilično suvišan.Facebook Twitter Pinterest Rooney za Everton protiv Arsenala, 19. listopada 2002.